Založ si blog

Nepodmienený základný príjem – niet sa čoho obávať !

    Aj na Slovensku sa už formujú politické sily, napríklad strana PRIAMA DEMOKRACIA, ktoré majú vo svojich programoch, okrem zavedenia priamej demokracie „švajčiarskeho typu“, aj zavedenie nepodmieneného základného príjmu pre občanov Slovenska.

    Vo Švajčiarsku teraz vrcholí ľudová iniciatíva pre zavedenie nepodmieneného základného príjmu občanom Švajčiarska. Je nesporné, že sa uskutoční celoštátne referendum pre prijatie takého ústavného zákona, lebo už splnili podmienku získania 100 tisíc petičných podpisov a v októbri t.r., bude návrh podaný príslušným inštitúciám. Základný príjem je navrhovaný vo výške cca 2500 CHF, čo je vo Švajčiarsku považované za životné minimum. Pre ilustráciu, najnižšie priemerné platy, v najslabšie platených odvetviach, predstavujú v čistom takmer 3000 CHF. Vedel by som si predstaviť zavedenie nepodmieneného základného príjmu na Slovensku už dnes, bez väčších problémov. Jeho výška by nemusela byť „švajčiarska“, veď naše životné minimum je na úrovni cca 200 € a minimálna mzda na úrovni cca 300 €.

    Švajčiarski aktivisti a organizátori referenda za nepodmienený základný príjem, ho stručne zdôvodňujú asi takto :

Preto základný príjem !

Je to jednoduchá myšlienka. Každá osoba, ktorá trvalo žije vo švajčiarskej spoločnosti, dostáva mesačne ničím nepodmienený základný príjem, vo výške 2500 CHF. Dostane ho, bez ohľadu na to, či je bohatý, alebo chudobný, zdravý alebo chorý, zárobkovo činný, alebo nezamestnaný. Základný príjem je venovaný každému jednotlivcovi.

Švajčiarska ekonomika je úspešná a priniesla prosperitu ľudu krajiny. Tento úspech má aj svoje nevýhody ! Viac a viac ľudí je v práci pod tlakom, pretože prepúšťanie vyvoláva existenčné obavy. Ľudia, ktorí sú bez práce, sa stávajú sociálne vylúčenými. Je načase usporiadať spoločnosť múdrejšie. Pretransformovať ekonomický potenciál do kvality života ľudí.

Prečo pracujeme?

Pod slovom „práca“, mnohí ľudia chápu len zamestnanie. Ale, okrem zamestnania, je tiež veľa inej práce, potrebnej pre fungovanie  spoločnosti, ako je napríklad, neplatená domáca práca v rodine, ktorú najčastejšie vykonávajú ženy. Mnoho ľudí, aj dnes pracuje dobrovoľne bez nároku na náhradu. Táto, dnes neplatená práca, by mohla byť rozsiahlejšia pri zavedení nepodmieneného základného príjmu. Základný príjem vytvára nový priestor pre ľudí. Na ďalšie vzdelávanie, na viac času s rodinou, na viac zmysluplnej práce. Pritom však finančná motivácia pre platené zamestnanie naďalej zostáva.

Ako je to financované ?

Nepodmienený základný príjem nie je požiadavkou na ďalšie extra peniaze. Je súčasťou už dnes existujúcich príjmov. V súčasnej dobe každý človek má nejakú formu dôchodku, inak by nemohol žiť. Základný príjem je mechanizmus, ktorý zabezpečuje príjem vo výške 2500 CHF bez akýchkoľvek podmienok. Ak chcete zaručiť tento základný príjem vo výške životného minima, nutne potrebujeme na to finančný mechanizmus. Je to možné, napríklad realizáciou dane zo spotreby.

Sloboda a zodpovednosť

Švajčiarsko má dobré skúsenosti v sociálnej oblasti. Volí si preto nepodmienený základný príjem. Každý človek by mal mať možnosť žiť dôstojný život. Každý človek by mal mať k dispozícii prostriedky na ovládanie vlastného života. To zodpovedá Deklarácii o nezávislosti Konfederácie. Ľudia si vzájomne poskytujú základný príjem a posilujú tým svoju slobodu a zodpovednosť.

Za slobodou nie je štát, ale činnosť.

 

    NEPODMIENENÝ ZÁKLADNÝ PRÍJEM, je hmotným zabezpečením najzákladnejšieho ľudského práva – práva na život.

Alebo, je to dividenda z môjho podielu na celospoločenskom bohatstve. Čím bohatšia bude spoločnosť, tým vyššia bude moja dividenda.

Nová strana na Slovensku – hotová „kontrarevolúcia“ !

13.08.2013

Už aj v jednej zo slabších krajín EÚ, akým Slovensko je, začína občanom svitať, čo im hrozí od tzv. „sociálnych inžinierov“, etablovaných v súčasných parlamentných stranách na Slovensku. Nová strana „PRIAMA DEMOKRACIA“, sa bude v roku 2016 uchádzať o priazeň slovenských voličov. Zatiaľ nemá žiadne preferencie, lebo agentúry ju [...]

Nepodmienený základný príjem, versus Odvodový bonus.

12.08.2013

….alebo, „Sulík, versus Karácsony“ Strana SaS má vo svojom programe zavedenie odvodového bonusu (OB). Richard Sulík, 12.02.2007 dal blog na tému odvodového bonusu. Z pohľadu dnešného stavu sociálneho a ekonomického systému, tento prvok považujem za pokrokový, sociálne spravodlivejší, ako je terajší systém. Som ale zástancom oveľa dôslednejšieho [...]

Minimálna mzda – znovu omieľaná téma !

12.08.2013

Prečo by mala vláda regulovať minimálnu mzdu ? Vláda pravidelne navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy, čo sa žiaľ aj pravidelne realizuje. Nenahovárajme si, že motívom pre ňu je zvyšovanie miezd zamestnancov. Prvoradým je potreba zvýšiť odvody do poistných fondov, ktoré sú predsa vláde bližšie, ako peniaze v peňaženkách zamestnancov. Ide predsa o špecifickú formu [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Video zo zdemolovania semaforu stále nezverejnili

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Karácsony Gabriel

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 23500x
Priemerná čítanosť článkov: 3917x

Autor blogu

Kategórie

Archív